Miyom Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Myomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen, kanseröz olmayan yapılardır. Halk arasında ‘rahimde ur’ olarak bilinirler. Rahim kanseri riskini arttırmazlar ve hemen asla kanserleşmezler.

Nerdeyse her 4 kadından 3’ünde myom gelişir ancak herhangi bir şikayete neden olmayacağından pek çoğu bundan haberdar olmayacaktır. Doktorunuz pelvik muayene ya da ultrason sırasında tesadüfen bulabilirler.

Myomlar nadiren tedavi gerektirirler. Eğer hastada rahatsızlık yaratıyorsa tedavi edilebilirler. Şiddetli keskin bir pelvik ağrı ya da şiddetli adet kanamaları nedeniyle acil tedavi ihtiyacı olabilir.

Semptomlar:
Ağır menstrüel kanama
Uzamış mentrüel kanama-yedi gün ve daha uzun süren kanamalar
Pelvik ağrı ve bası hissi
Sık idrara çıkma
İdrar torbasını boşaltmada güçlük hissi
Kabızlık
Sırt ya da bacak ağrısı

Miyomlar nadiren ağrıya neden olabilirler. Eğer myomu besleyen damarlar yetersiz kalırsa myom dejenere olmaya yani ölmeye başlar. Ortaya çıkan bazı maddeler çevre dokuya yayılır ve ağrı, hatta ateşe neden olur. Rahme dıştan bir sap ile bağlı olan myomlarsa kendi etrafında dönüp kendini besleyen damarlara bası yaparak ağrıya neden olurlar.

Myomların lokalizasyonu neden olan semptomları belirlerler:
Submüköz myomlar. Rahim kavitesinin içine doğru büyüyen bu myomlar temelde uzamış ve ağır kanamaya neden olurlar. Bu myomlar aynı zamanda gebe kalmak isteyen kadınlarda problem yaratırlar.

Subseröz myomlar. Rahmin dış kısmına doğru büyüyen myomlardır. Bazen mesaneye bası yaparak idrar ile ilgili şikayetlere neden olabilirler. Eğer rahmin arka tarafına doğru büyürlerse rektuma bası ile kabızlık, spinal sinirlere bası ile bel ağrısına neden olabilirler.

Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Pelvik ağrı devam ederse,
Şiddetli ve ağrılı adetler
Ara kanamalar
İlişki sırasında ağrı
İdar torbasını boşaltmada güçlük
Kabızlık
Aşırı vaginal kanama ya da keskin karın ağrısı hissettiğinizde doktorunuzu acilen arayınız.

Myom Sebepleri Nelerdir?
Myomlar, rahimdeki düz kas hücrelerinin üreyerek sert, yuvarlak bir kitle oluşturmasından kaynaklanır. Bazı myomlar yavaş büyürken, dier birtakım myomların boyutu aynı kalır, hatta kimisi zaman içerisinde küçülür.
Bazı myomlar gözle grülemezken, bazısı rahim boyutlarını genişletecek kadar büyürler, hatta sıradışı bazı vakalarda rahim göğüs kafesine kadar uzanır.

Myomların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sorumlu olarak olası bazı faktörler gösterilmiştir:

Genetik değişiklikler

Hormonlar. Her adet döneminde rahmi gebeliğe hazırlayan östrojen ve progesteron aynı zamanda myomların gelişmesini stimüle etmektedirler.

Risk faktörleri nelerdir?

Doğurgan çağda bir kadın olmak myom gelişimi açısından en büyük risk faktörüdür.
Heredite. Anne ya da kardeşte myom olması riski arttırır.
Irk. Siyahlar myom gelişimi açısından daha büyük bir risk altındadırlar. Aynı zamanda, bu ırkta myomlar daha genç yaşta ve daha büyük olma eğilimindedirler.
Gebelik ve doğum. Gebeik ve doğum yapmak koruyucu görünmektedirler.
Obesite ve doğum kontrol ilaçlarının myom gelişimine olan etkisi halen araştırılmaktadır. Obesitenin riski arttırdığı, doğum kontrol ilaçlarının ise azalttığı düşünülmektedir.

Gebelik ve Myomlar:
Myomlar genellikle gebeliği komplike etmezler. Ancak yerleşime bağlı olarak gebelik oluşumunu engelleyebilirler. Örneğin tüplerden geçişi ya da spermin rahim içine girişini engelleyebilirler. Yine rahim iç tabakasında yerleşmiş olan myomlar embriyo gelişimini bloke edebilirler. Böylesi durumlarda momların operasyon ile çıkarılması önerilir.

Miyomların gebelikte sıklıkla neden olduğu şey, birinci ve ikinci trimester arasında ortaya çıkan lokalize ağrıdır. Genelde ağrı kesiciler ile tedavi edilir ancak tekrarlayan düşük öyküsü olan hastada başka bir neden bulunamıyorsa çıkarılması önerilir.

Doktorla olan randevunuza hazırlanırken:
Şikayetlerinizi doktorunuza düzgünce anlatın
Aldığınız ilaçları, vitaminler de dahil, doktorunuza bildirin
Ailenizden birini beraberinizde getirin. İlk görüşmede söylenen şeyler hatırlayamayacağınız kadar çok olabilir.
Sormak istediğiniz soruları öncesinde not alın.

Ekibimizden hekim arkadaşlarımıza herşeyi açıkça sormaktan çekinmeyiniz. Gerekirse doktorunuzdan bazı bilgileri tekrarlamasını isteyebilirsiniz.

Testler ve Tanı
Fizik muayene: Myomlar çoğu kez doktorunuz tarafından tesadüfen bulunur. Rahim boyutlarında artış ya da rahim yüzeyinde düzensizlik myom olduğunu düşündüren bulgulardır.

USG: Vagene yerleştirilen bir prob (transvaginal) ya da karna yerleştirilen bir prob (transabdominal) ile rahimin görüntülenmesi sağlanır. Transvaginal USG ile daha fazla bilgi edinilir çünkü prob rahime daha yakındır.

Histerosonografi: steril salin solüsyonu ile USG inceleme yapılmasıdır.

Histerosalpingografi: Rahim içerisine kontrast madde verdikten sonra rahim filmlerinin çekilmesi ile yapılır. Rahim iç duvarının yanısıra tüplerin açıklığı hakkında da bilgi verir.

Histeroskopi: Kameralı bir sistem ile rahim içerisine girip görüntü alınması esasına dayanır.

Nadiren bilgisayarlı tomografi (BT) ya da magnetik rezonans (MR) görüntüleme de gerekebilir.

Aşırı kanama şikayetiyle gelen hastalarda aynı zamanda kansızlık açısından kan sayımı ve kanama parametrelerini de isteyebiliyoruz.

Myom Tedavisi:
Merkezimizde myomlara yaklaşımda seçilecek yok hastalarımızın yaşına, şikayet ve beklentilerine göre düzenlenir.

Seçilebilecek bir yöntem düzenli takiplerle izlemektir. Miyomlar kanser değildir, kanserleşmezler. Gebeliği çoğu vakada etkilemezler. Genelde yavaş büyürler ve menapoz sonrası küçülürler. Ancak aşırı kanama, pelvik ağrı, gebeliğin oluşamaması, tekrarlayan düşük gibi semptomlara neden oluyorsa tedavisi gereklidir.

Hormon düzeylerini kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılabilinir. Ancak myomların kalıcı tek tedavisi histerektomidir, yani rahmin alınması.

Diğer bir yötemse myomların çıkarılmasıdır. Hatırınızda bulunması gereken nokta bu durumda myomların tekrarlama olasılığının olduğudur.

Miyomların oluşumunu açıklamaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. Şu anki bilgilerimiz doğrultusunda söylemek gerekirse, myomların oluşumunu engelleyemiyoruz. İyi olan yönü pek az myomun tedaviye ihityaş duymasıdır.

Diğer Uzmanlık Alanları